Klingonin Kielen Instituutti

Nyt jo viidettä vuotta toimiessaan Klingonin Kielen Instituutti (The Klingon Language Institute) jatkaa toimintaansa, klingonin kielen tutkimista ja kulttuurista kiinnostuneiden yhteensaattamista tarjoamalla tilaisuuden keskustelulle ja ajatusten vaihtamiselle. Jäsenkuntamme on moninainen; se käsittää uteliaita Star Trek ihailijoita kysymyksineen, roolihahmoonsa todentuntuisuutta haluavia roolipelien pelaajia, sekä opiskelijoita ja kielitieteen, kielentutkimuksen, tietotekniikan ja psykologian ammattilaisia, joille klingonin kieli on erinomainen vertailukohde oppitunneilla tai jotka vain haluavat yhdistää työhönsä huvin ja harrastuksen. Vaikkakin Klingonin Kielen Instituutti toimii USA:sta käsin, se on oikeastaan kansainvälinen hanke, sillä jäseniä on kolmestakymmenestä maasta, kaikilta seitsemältä mantereelta.

Klingonin kieli on jotakin todella ainutlaatuista. Vaikka on muitakin keinokieliä ja mielikuvitusolennoille suunniteltuja kieliä, klingon on yksi niistä harvoista tapauksista, jolloin avaruusolentojen kieltä tekemään on palkattu oppinut kielitieteilijä. Tämä lisättynä kolmekymmentä vuotta kestäneeseen Star Trek -ilmiöön, on taru, joka on vallannut populaarikulttuurin ja levinnyt ympäri maailmaa. Nämä tekijät selittävät soturikielen suosiota.

Mikäli olet juuri aikeissa opiskella klingonin kieltä, aloita Marc Okrandin klingonin kielen sanakirjasta The Klingon Dictionary, kustantaja Pocket Books ISBN 0-671-74559-X. Tri Okrand keksi kielen Paramount Studioille ja on toiminut neuvonantajana useissa Star Trek elokuvissa sekä Star Trek: Uusi Sukupolvi -televisiosarjan jaksoissa. Kehotan Sinua tilaamaan myös äänikasetit (englanninkielisiä) Conversational Klingon ISBN 0-671-79739-5 ja Power Klingon ISBN 0-671-87975-8, kaksi kasettia, jotka auttavat sinua oppimaan klingonin kielen äänteet ja ohjaavat muutamien käytännöllisten sanontojen käytössä (Kasetit Marc Okrandin laatimia, lisäksi kertojana Star Trekistä tuttu näyttelijä Michael Dorn eli Worf). Mikäli näitä tuotteita ei ole saatavana paikkakunnallasi, niitä voi tilata Instituutilta luottokortilla - toiselta sivulta.

Klingonin Kielen Instituutin tärkein väline on HolQeD, neljännesvuosittain ilmestyvä lehtemme. Jokainen numero sisältää taidetta, juttuja ja säännöllisiä klingonin kielen tutkimusta käsitteleviä palstoja, kieltä ja kulttuuria, lisäksi jäsenten kirjeiden käsittelyä, kannanottoja ja keskustelua, ajatuksia ja vastaväitteitä edellisissä numeroissa esitettyyn, ylläpitäen keskinäisen kunnioituksen ilmapiiriä ja avointa keskustelua. HolQeD on enemmän kuin pelkkä tiedote, se on akateeminen julkaisu, jossa jokainen julkaistava artikkeli on läpikäynyt klingon-tieteilijöiden kriittisen tarkastelun. Sen on rekisteröinyt the Library of Congress, ja luetteloinut Modern Language Association.

Olitpa vasta-alkaja tai kielen täydellinen taitaja, vaikket koskaan olisi opiskellut mitään muuta kieltä tai osaisit lukea ja kirjoittaa tusinaa, jos olet kiinnostunut klingonin kielestä kutsun sinua liittymään meihin, luotaamaan galaksin nopeimmin kasvavaa kieltä.

Qapla'! (Menestystä!)

Lawrence M. Schoen, fil.tri.
KLI:n johtaja

Suomeksi kääntänyt / Translation into Finnish by Sami Laitala
* Back to KLI Home Page