Klingon Language Institute

Om Klingon Language Institute

Siden 1992 har Klingon Language Institute (Instituttet for det klingonske sprog) fulgt sin målsætning om at fungere som samlingspunkt for folk, der er interesserede i at studere det klingonske sprog og kultur, samt at stille et forum til diskussioner og ideudveksling til rådighed. Vores medlemsskare er varieret, blandt andre er der nysgerrige Star Trek-fans med spørgsmål om det klingonske sprog, rollespillere som ønsker at give en klingonsk figur ægthed, foruden studerende og professionelle indenfor sprogvidenskab, filologi, datalogi og psykologi, der betragter det klingonske sprog som et nyttigt metafor i undervisningslokalet eller blot ønsker at forene deres profession med deres interesse. Instituttet er faktisk internationalt, selvom det holder til i USA, og når pt. ud til tredive lande på alle syv kontinenter.

Det klingonske sprog er virkelig unikt. Der har været andre konstruerede sprog, og andre sprog er blevet udviklet til fiktive væsener, men klingonsk er et af de sjældne tilfælde, hvor en uddannet lingvist er blevet bedt om at skabe et sprog til fremmede væsener. Læg dertil de tredive år Star Trek-fænomenet har eksisteret, en myte der er trængt ind i populærkulturen og har spredt sig over hele kloden. Disse faktorer forklarer noget af krigermålets popularitet.

Hvis du lige er gået i gang med det klingonske sprog, er det bedste sted at begynde Marc Okrands bog The Klingon Dictionary, udgivet af Pocket Books (ISBN 0-671-74559-X). Dr. Okrand skabte sproget for Paramount Studios og har været konsulent ved flere Star Trek-film og flere afsnit af Star Trek: The Next Generation. Jeg opfordrer dig også til at købe eksemplarer af Conversational Klingon (ISBN 0-671-79739-5) og Power Klingon (ISBN 0-671-87975-8), som er to lydbånd (også af Marc Okrand, indtalt af Michael Dorn), der kan hjælpe dig med at lære de klingonske sprogtoner, og lære dig nogle nyttige vendinger. Hvis du bor i USA, skulle din lokale boghandel være i stand til at bestille dem hjem uden problemer, ellers kan du købe dem på dette websted.

Klingon Language Institutes vigtigste udtryksmiddel er HolQeD, vores kvartalsblad. Hver udgave indeholder kunst, stort opsatte artikler og almindelige spalter, hvor den klingonske lingvistik, sproget og kulturen behandles. Desuden er der læserbreve, hvor ideer og argumenter fremkommet i tidligere udgaver gennemgås, kommenteres og diskuteres, i en atmosfære af gensidig respekt og åben diskussion. HolQeD er mere end blot et nyhedsbrev, det er et akademisk tidsskrift hvor modtagne artikler bliver gennemgået kritisk af eksperter indenfor det samme område, uden at de har kendskab til hvem forfatteren er ("blind peer review"). Tidsskriftet er registreret hos Library of Congress og er katalogiseret af Modern Language Association.

Uanset om du er nybegynder eller kan sproget fuldstændigt flydende og uanset om du har studeret et andet sprog eller kan læse og skrive et dusin sprog, hvis du er interesseret i det klingonske sprog, opfordres du hermed til at deltage i vores udforskning af galaksens hurtigst udviklende sprog.

Qapla'

Lawrence M. Shoen, Ph.D.
Director, KLI

translated by: Kaare Olsen


* Back to KLI Home Page